" Herkes Yasa Önünde Eşittir ve Ayrım Gözetilmeksizin Yasanın Korunmasından Eşit Olarak Yararlanma Hakkına Sahiptir... "

Haberler

Yavru Kurt İzci Teşkilatının Kuruluşunun 111. Yıl Dönümü Kutlu Olsun…

shadow

İzcilik yurdumuzda ilk olarak 1908 yıllından itibaren duyulmaya başlamıştır. 1910 yılında SAY ve TETEBBU adlı dergide Ragıp Nurettin EGE, izcilikle ilgili yazılar yayınlanmıştır.

 

Türkiye’de ilk izcilik faaliyetleri 1910 yılı sonlarından itibaren Edirne, İzmir ve İstanbul’da küçük deneyimler ve yürüyüşler olarak uygulanmaya başlar.

 

Yurdumuzda izciliğin ilk uygulayıcıları Galatasaray Lisesi beden eğitimi öğretmenleri Ahmet ve Abdurrahman ROBENSON kardeşler, Manastır Öğretmen Okulu Müdürü Ethem Nejat Bey ve İttihat Mektebi Müdürü Nafi Atıf KANSU’dur.

 

İzciliğin duraksadığı Balkan Savaşı sonrasında Belçikalı uzman Harold PARFITT 1912 yılında izcilik teşkilatlanmasını sağlamak üzere ülkemize davet edilir. İlk kurulan “Keşşaflık Cemiyeti İzci Ocağı” 9 Nisan 1914’te Harbiye Nezaretine yani şimdiki adı ile Milli Savunma Bakanlığına bağlanır.

 

15 Haziran 1914 de Harbiye Nezareti'nin yayınladığı bir bildirge ile izciliği tamamlayan yeni bir teşkilat kurulur. Bu teşkilata Osmanlı Dernekleri Teşkilatı adı verilir.1.Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşında izcilerin de cepheye gönderilmesiyle izcilik çalışmaları duraksar. Bu örneklerden biri şöyledir: Babaları Balkan Savaşına katılıp şehit olan Edirne Lisesi izcileri Balıkesir’e nakledilir. Balıkesir’de öğrenim görüp izcilik çalışmaları yaparken Çanakkale Savaşı’na ocak olarak katılırlar ve şehit oğlu şehit olurlar.

 

1915–1916 yıllarında Osmanlı Genç Dernekleri Umum Müfettişi olan Mustafa Kemal verdiği raporda “Yurt savunması bakımından fevkalade önemli olan izcilik faaliyeti, ferdi ve milli eğitim bakımlarından da o nispette önemlidir.” diyerek izcilik çalışmalarına önem verilmesi gerektiğini vurgular. Savaş nedeniyle izcilik çalışmaları yeniden duraksar. Ancak Kurtuluş Savaşı döneminde izcileri en son, izci alayı olarak katıldıkları Sakarya Meydan Muharebesi’nde görüyoruz.

 

Cumhuriyet döneminde Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatlarıyla 12 Mayıs1928 tarihinde Türkiye'de ki izcilik faaliyetleri güvence altına alınmıştır. 9 Kasım 1942 yılında ilk resmi talimat yayınlandı ve Cumhuriyetle birlikte izcilik çalışmaları Milli Eğitim Bakanlığına bağlandı.

 

Türkiye'deki izcilik hareketi 1 Aralık 1950 yılında WOSM (World Organization of the Scout Movement): Dünya İzcilik Örgütüne üyeliğine "Türkiye İzcileri" adıyla kabul edilir. Türkiye İzciler Birliği 5 Eylül 1955 tarihinde kuruldu 1969 yılı itibariyle Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlandı ve 1980 yılına kadar etkin çalışmalarda bulundu.

 

13-23 Haziran 1972 tarihinde 21.Dünya Konferansında ise WAGGGS (World Association of Girl Guides and Girl Scouts): Dünya Kız İzcileri Teşkilatına, "Türkiye İzciler Birliği" aday üye olarak kabul edilip 1976 yılında da asil üye olarak Avrupa bölgesine girer ve 1987 yılında Türk kız izcileri Dünya Kız İzci Teşkilatına üye oldu.

 

Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde ise Türkiye İzcilik Federasyonu 11 Mayıs 1991 de Merkez Danışma Kurulunun kararı ile kurulmuştur. Türkiye İzcilik Federasyonu, Özerk Spor Federasyonları Çerçeve Statüsü (16) kapsamında 2 Şubat 2006 tarihinde Genel Müdürlük bünyesinden ayrılarak yarı özerk bir kurum haline gelmiştir.

 

Türkiye'de bu gün,(1) Kamu (6)Tüzel teşkilat olarak izcilik çalışmaları sürdürülmekte olan Yavrukurt Teşkilatının Kuruluşunun 111.Yıl dönümü kutlu olsun.

Resim: İstanbul İzcilerinin Ankara ziyaretlerinde Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün teftişi 1922